Ahlak gelişimi kuramları nelerdir?
Bu öğretiler doğrultusunda Dewey’in ahlaki gelişim kuramı, Piaget’nin ahlaki gelişim kuramı, Kohlberg’in ahlaki gelişim kuramı, Gilligan’ın ahlaki-psikanalitik kuramı, davranışçı kuram ve sosyal öğrenme kuramı gibi çeşitli kuramlar ortaya atılmıştır.
Ceza ve itaat eğilimi nedir?
1. aşama: İtaat ve ceza yönelimi: Bu aşamada, davranışın sonuçları o davranışın iyi mi kötü mü olduğunu belirler. Bir davranış cezalandırılırsa kötüdür; cezalandırılmazsa iyidir.
Kohlberg sosyal sözleşme eğilimi nedir?
Aşama 5: Toplumsal Sözleşme Eğilimi Toplumun yasa ve değerlerinin göreceli ve topluma özgü olduğu kabul edilir. Bu aşamada birey için doğru davranış, insanların farklı düşünce ve değerlere sahip olduğunu bilmek ve çoğunluk görüşüne aykırı olsalar bile bu göreceli değerleri korumaktır.
Kohlberg’in ahlak gelişimi teorisinde iyi çocuk aşaması hangi seviyeye aittir?
b) Geleneksel düzeyde iyi bir çocuk olma eğilimi: Çevresindeki insanların takdirini kazanmaya çalışır. Beğenilmek ve hayranlık duyulmak ister. Örn: Cuma gününe git ki insanlar görebilsin. Kanun ve düzen: Mükemmeliyetçi insanlardır, kanunlar varsa, bunlara kesinlikle uymaları gerekir. Düzeni sağlamak için her şeyi yapar.
Kohlberg’in ahlaki gelişim dönemleri nelerdir?
Kohlberg aldığı cevapları sınıflandırır ve insanların altı değerlendirme aşamasından geçtiğini belirtir. Bu altı aşama üç ana aşamada gerçekleşir: “Geleneksel öncesi düzey”, “Geleneksel düzey” ve “Geleneksel sonrası düzey”.
Ahlaki gelişim süreci nedir?
Ahlaki gelişim, bireyin yaşadığı çevreye uyum sağlamasını, toplumun değer yargılarını benimseyip kendi ilkelerini ve değer yargılarını oluşturmasını amaçlayan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Ahlaki gelişim, kişinin toplumla nasıl etkileşim kurması gerektiğinin farkındalığıdır.
Saf çıkarcı eğilim hangi dönem?
GÖD 2. periyot: Tamamen bencil/araçsal amaç => Bireysel ve karşılıklı olarak faydalı ilişkiler görülür. İnsanların ihtiyaçlarını karşılayan karşılıklı bir değişim doğrudur ve değişimin adil olması gerekir. Bireyin kendi istek ve ihtiyaçlarının dikkate alınması önemlidir.
Gelenek sonrası düzey nedir?
3-Geleneksel sonrası düzey Diğer dönem teorilerinde olduğu gibi her düzey bir öncekine dayanır ve bir sonraki dönemin temelini oluşturur. Ancak aynı kişi bir evrede aynı anda ve aynı durumda, başka bir evrede ise farklı bir zamanda ve farklı bir durumda davranabilir.
Dışa bağımlı ahlak nedir?
Bu dışa bağımlı dönemde, kurallar çocuklar için değişmez gerçeklerdir ve herkes her koşulda bu kurallara uymalıdır. Bu aşamadaki çocuklar, kuralların ebeveynler, hükümet yetkilileri veya dini figürler gibi otoriteler tarafından konulduğu için değişmez olduğuna inanırlar.
Toplumsal sözleşme kuramı ne demektir?
Toplum sözleşmesi ya da toplum sözleşmesi; bireylerin karşılıklı rıza ile bir araya geldiklerini, belirli kurallara uymayı kabul ettiklerini ve birbirlerini şiddetten, sahtekârlıktan ya da ihmalkarlıktan koruduklarını varsayan bir kavramdır.
Sosyal sözleşme etik kuramı nedir?
Toplumsal sözleşme etiği; Bireyin toplum tarafından genel olarak kabul görmüş “ilke ve standartları” benimsemesi, toplumda yaşamaktan kaynaklanan çatışmaları çözmede yardımcı olabilir. Otorite ve özgürlük arasındaki denge en önemli olgudur.
Aşağıdaki kavramlardan hangisi Kohlberg’in ahlak gelişimi kuramının temelini teşkil eder?
Kohlberg’e göre (Akt: Sevinç, 2004) ahlaki yargının gelişmesinin temeli, kişinin kendisini başkasının yerine koyabilmesidir.
Bilişsel gelişim evreleri nelerdir?
Piaget’nin Bilişsel Gelişimin Dört Aşaması Piaget, söz konusu bireylerin bilişsel gelişim sürecinin ardışık bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğine inanmaktadır. Piaget’nin gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, ön-işlemsel dönem, somut işlemsel dönem ve soyut işlemsel dönem olarak sıralanmaktadır.
Psikoseksüel gelişim kuramı nedir?
Freud, insan yaşamının ilk beş yılının olgun bir kişiliğin oluşumu için önemli olduğunu söyler. Libido ve obsesyon vücudun farklı köşelerinde ve gelişimin farklı aşamalarında yer alır. Bu yüzden bu teoriye psikoseksüel gelişim adını vermiştir.
Gelenek öncesi ahlak anlayışı nedir?
(Geleneksel öncesi ahlak anlayışı) Geleneksel öncesi düzeyin ilk aşaması ceza ve teslimiyet aşamasıdır. Geleneksel öncesi düzeyin ikinci aşaması bireyselcilik veya kişisel çıkar aşamasıdır. Çocuk bu aşamada kendisi için yararlı bir davranış bulursa, bu davranış doğrudur.
Gelişim kuramları nelerdir?
Freud’un psikoseksüel, Erikson’un psikososyal ve Piaget’nin bilişsel gelişim teorileri, insan gelişiminin farklı yönleriyle ilgilenen üç klasik teoridir. Davranışçı ve sosyal öğrenme teorileri ise, gelişimi dönemler halinde tartışmayan ancak gelişimsel değişikliklere ilişkin açıklamalar da sunan teorilerdir.
Ahlak gelişimi kaça ayrılır?
Piaget’nin ahlaki gelişim teorisi: Yüksek ahlaki gelişim seviyelerine ulaşmak için yüksek düzeyde bilişsel gelişim gereklidir. Yüksek düzeyde ahlaka ulaşmış olan herkes kesinlikle yüksek düzeyde bilişsel gelişime sahiptir. Ahlak) (6-10 yaş) ve ahlaki özerklik (özerk ahlak – 11 yaş ve üzeri).
Ahlak gelişimi ile ilgili kavramlar nelerdir?
Ahlaki gelişimi daha iyi anlamak için ahlaki gelişimle ilgili kavramları göz önünde bulundurmak önemlidir. Bu kavramlar arasında ahlak, ahlaki davranış, egoizm, taklit, vicdan, mizaç, kişilik, karakter ve fedakarlık yer alır.
Ahlak gelişimini etkileyen faktörler nelerdir?
Yapılan literatür taraması sonuçlarına göre kalıtım ve çevre, aile, okul, arkadaş ve arkadaş çevresi, din, kitle iletişim araçları, ekonomi ve kültürün bireyin ahlaki gelişimini belirleyen önemli psikososyal dinamikler olduğu ortaya çıkmıştır.