Ortak kullanım alanları ve araçlar kime aittir?
Kamuya açık alanların bir kısmı devlete aittir; bir kısmı da kamu alanı olarak tanımlanır. Atmosfer, yeraltı ve yüzey suları, açık denizler, balıkçılık alanları, doğal plajlar, su rezervleri, ormanlar, meralar, parklar, kıyılar, çocuk oyun alanları ve yaya yolları gibi alanlar ortak alanlardır.
Apartman ortak kullanım alanı işgali cezası nedir?
Bu hususta Kat Mülkiyeti Kanununun 33. maddesi cezai müeyyideleri düzenlemektedir. Belirtilen süre içerisinde hâkim kararına uymayanlara aynı mahkemece iki yüz elli ile iki bin Türk Lirası arasında idari para cezası verilir. 25. madde hükmü saklıdır.
Apartman bahçesi kullanım hakkı kimin?
Apartman ve sitelerdeki bahçeler ortak kullanım alanıdır ve tüm apartman sakinleri, mülkteki paylarına orantılı olarak bu alandan yararlanma hakkına sahiptir. Bahçe, özellikle şehir hayatında yeşil alan ihtiyacını karşılamak için önemli bir alanı temsil eder ve bu nedenle tüm apartman sakinlerine eşit şekilde fayda sağlamalıdır.
1 kat balkon altı kime aittir?
Bazı yönetim planlarında balkonların altındaki alanlar ortak alan olarak belirlenmiş ve daire sahiplerinin ortak mülküdür. Diğer yönetim planlarında balkonların altındaki alanlar bağımsız mülklere ait olarak belirlenmiş ve ilgili bağımsız mülk sahibinin mülküdür.
Ortak kullanım alanları kimlere aittir?
Bir yapıda, bağımsız bölüm malikleri ve bu bağımsız bölümlere ait eklentiler dışında, bütün bağımsız bölüm malikleri, maliklerin kiracıları ve sakinleri tarafından kullanılan ortak alanlar bulunur.
Apartmanda ortak alan işgalinde ne yapılmalı?
Bu alanları işgal etmek diğer apartman sahiplerinin haklarını ihlal edebilir. Bu nedenle, ortak alanlar işgal ediliyorsa, apartman sahipleri apartman veya site yönetimiyle iletişime geçmeli ve durumu bildirmelidir.
Ortak alanlara dair bir değişiklik yapmak için kat maliklerinin ne kadarının oyunun alınması gerekir?
Ortak alanlarda değişiklik yapmak için kaç kat malikinin oyu gerekiyor? Madde 19’a göre, kat maliklerinin beşte dördünün kararıyla değişiklik yapılabilir veya talep edilen değişiklikler geri alınabilir.
Apartman altındaki dükkanın önü kime ait?
Dükkan önü dükkan sahibinin mülkü olmalıdır. Dükkanın önü meydan, cadde, ara sokak veya kaldırım olmamalıdır. Dükkan önü ortak alan ise, bu alanda yapılacak herhangi bir değişiklik ancak birim sahiplerinin beşte dördünün onayıyla yapılabilir. Ortak alanın amacı yönetim planında belirlenecektir.
Binanın ortak kullanım alanları nerelerdir?
Bu ortak alanları sıralamak gerekirse; giriş kapıları, kapıcı odası, asansör, merdivenler, garaj, otopark, sığınak, bahçe, çocuk oyun alanları, kazan daireleri, kömürlükler, su depoları, çatılar ve bacalar, yangın merdivenleri vb. ortak alanlardır.
Apartmandaki terasın kullanım hakkı kimlere ait?
Apartman maliklerinin ortak alanları kullanma hakkı vardır. Ortak kömürlük, garaj, teras, çamaşır ve kurutma alanları gibi yerlerde bu hakkın kapsamı, sözleşme olmadığı takdirde, her apartman malikinin arsa payı ile doğru orantılıdır.
Bahçe katında oturanların hakları nelerdir?
Bahçe katında oturan daire sahipleri, bahçenin ortak bir alan olduğunu ve mülkteki paylarına orantılı olarak bahçeye hak sahibi olduklarını kabul etmelidir. Bahçenin kendi bölümünü inşa etmek, bahçede eşya bırakmak veya bahçeyi diğer daire sahiplerinden ayırmak için daire sahipleri derneğinin onayı gerekir.
Apartmanda merdiven altı kime aittir?
Maddeye göre, apartman sahipleri ortak alanları kullanma hakkına sahiptir. Apartmandaki ortak alanlar Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesinde düzenlenmiştir. Ön kapılar ve apartman girişleri de ortak alan olarak kabul edilir. Hiç kimse apartmanda başkalarının eşyalarını görmek zorunda değildir.
Bina dış duvarları ortak alan mıdır?
Dışarıda tüm dış duvarlar ortak alan olmakla birlikte, kapalı balkonlar, balkon korkulukları ve daire pencereleri dışarıdan görünse bile dairelerin sorumluluğundadır.
Apartmanda çatı kime aittir?
APARTMAN ÇATILARI KANUN VE YÖNETMELİĞİ Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı katı, binaların ortak alanı olarak sınıflandırılır. Buna göre çatı katını kullanma hakkı tüm apartman sahiplerine aittir. Çatı onarım ve tadilat masrafları, tüm apartman sahipleri tarafından mülkteki paylarına orantılı olarak eşit olarak karşılanır.
Balkonu pimapenle kapatmak suç mu?
Balkonun kapatılması işgale engel teşkil eder mi? Kapatılması halinde, balkonun gömme balkon olması, taban alanının artmaması ve yük taşıyıcı elemanların ve çekme mesafelerinin etkilenmemesi şartıyla camla balkonun kapatılmasının hukuka aykırı olmadığına karar verilmiştir.
Ortak kullanım abonesi nedir?
Bunlar, konut binalarının ortak bahçe aydınlatması, asansör, otomat, merkezi ısıtma, hidrofor, kapıcı ofisi ve benzeri gibi ortak tesis ve yerler için site yöneticileri veya idareleri tarafından talep edilen aboneliklerdir.
Araba park edilen ortak kullanım alanının adı nedir?
Otopark ve açık alanlar: Apartmanların otopark alanları veya açık alanları bulunmaktadır. Sakinler araçlarını bu alanlara güvenli bir şekilde park edebilirler. Sosyal alanlar: Apartman binasının açık alanlarında bulunan park, bahçe, oturma alanları ve kamelya gibi yerler sakinlerin ortak kullanım alanları arasındadır.
Binanın ortak kullanım alanları nerelerdir?
Bu ortak alanları sıralamak gerekirse; giriş kapıları, kapıcı odası, asansör, merdivenler, garaj, otopark, sığınak, bahçe, çocuk oyun alanları, kazan daireleri, kömürlükler, su depoları, çatılar ve bacalar, yangın merdivenleri vb. ortak alanlardır.
Ortak alana müdahalenin önlenmesi ihtarname zorunlu mu?
Kat maliklerinden 4/5’inin izni olmaksızın ortak kullanım yerlerinde onarım, tesisat, tadilat veya genişletme yapılması halinde, ortak kullanım yerlerine müdahale edilmemesi için öncelikle daire sahibine işgal ihbarnamesi gönderilmesi zorunludur.